Varmepumper | Få den til skarpeste pris - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på ny varmepumpe

  • Få en varmepumpe, der passer til dit hjem
    Få råd og tips om eftersyn fra fagfolk og spar så mange penge som muligt på opvarmning.
  • Spar energi, tid og penge
    Slip for selv at indhente tilbud! Da varmepumpeleverandørerne konkurrerer om dig, får du deres bedste priser
  • 100 % uforpligtende
    Du vælger selv, om du vil acceptere et af tilbuddene, eller afslå dem alle.
Varmepumpe

Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og modeller

Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

  • Få en varmepumpe, der passer til dit hjem
    Få råd og tips om eftersyn fra fagfolk og spar så mange penge som muligt på opvarmning.
  • Spar energi, tid og penge
    Slip for selv at indhente tilbud! Da varmepumpeleverandørerne konkurrerer om dig, får du deres bedste priser
  • 100 % uforpligtende
    Du vælger selv, om du vil acceptere et af tilbuddene, eller afslå dem alle.

FÅ TILBUD FRA VARMEPUMPELEVERANDØRER VI SAMARBEJDER MED

Over 1 million har indhentet tilbud igennem Tjenestetorvet Gruppen

Super hurtig respons.tilbudene ser gode ud.vi vil helt sikkert vende tilbage.
Majbritt Hansen,
Hurtig ekspedition Klare retningslinier Høflig betjening Upåklageligt
Mogens Lind,
Meget hurtig reaktion, med seriøse leverandører, så vidt jeg kan se.
Asger Knudsen,

Varmepumper - Alt du skal vide (2024)

Varmepumpen er et glimrende valg, hvis du gerne vil energioptimere dit hjem i 2024. Den grønne varmekilde er dels miljøvenlig, men vil formentlig også kunne sikre dig en billigere varmeregning.

Er du på jagt efter en varmepumpe, kan du gennem TjenesteTorvet indhente uforpligtende tilbud fra forskellige leverandører, så du kan sammenligne priser og vilkår for på den måde at finde den bedste løsning for dig. Det er selvfølgelig helt gratis at benytte sig af vores tjeneste.

Vil du vide mere om den grønne energikilde, som varmepumper er, har vi herunder samlet alt, hvad der er værd at vide om varmepumper. Så hvis du vil blive klogere på, hvorfor varmepumper er en driftsikker, billig og effektiv energikilde, bør du læse med herunder.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et elektrisk apparat, der udnytter varmen i luften eller jorden omkring dit hus til opvarmning af din bolig. Hvis du på nuværende tidspunkt benytter dig af enten olie, naturgas eller elvarme, er en varmepumpe således et miljøvenligt og billigere alternativ, da den udnytter den ‘gratis’ varme, som allerede er i luften eller jorden.

Varmepumper bruger ganske vist strøm som drivmiddel til at kunne lave denne smarte udnyttelse, men alle varmepumper vil levere et sted mellem 2-5 gange så meget varmeenergi, som der bruges i strøm.

Den varme, som varmepumpen giver, kan enten sendes rundt i boligens varmesystem eller i selve boligen gennem en blæser.

Denne grundlæggende måde at udnytte eksisterende energi til produktion af varme er både godt for miljøet og for din pengepung. Dels fordi den udleder betragteligt mindre CO2 end f.eks. olie og naturgas, men også fordi du vil spare penge på varmeregningen.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumpe LP

I princippet fungerer en varmepumpe som et køleskab - bare med omvendt fortegn. Hvor et køleskabs vigtigste opgave er at tage varmen og dirigere den ud af køleskabet, trækker en varmepumpe også energien ud af luften eller jorden, og så bruger varmepumpen den energi til omdannelse af varmen, som kan dirigeres ind og rundt i din bolig.

En varmepumpe består af en udedel og en indedel. Udedelen sørger for at optage energien fra enten luft eller jord, mens indedelen skal sørge for, at der bliver afgivet varme indendørs. Uagtet hvor koldt det er udendørs, kan varmepumpen stadig levere varme til din bolig, omend den bliver en smule mindre effektiv i meget koldt vejr.

Læs mere om hvordan varmepumper fungerer

Hvor effektive er varmepumper? (COP & SCOP-faktor)

Når man skal finde ud af, hvor effektive varmepumper er, skal man kigge på COP-faktoren og SCOP-faktoren. Det er nemlig et udtryk for, hvor meget varmeenergi varmepumpen leverer i forhold til den mængde strøm, som der tilføres. Så jo højere tallet er, jo mere effektiv er varmepumpen altså. Typisk vil den kunne levere 2-5 gange så meget varmeenergi, som der tilføres i strøm. Du må endelig ikke sammenligne på tværs af COP og SCOP-faktorer, da de beregnes ganske forskelligt og ikke er udtryk for helt det samme.

COP(Coefficient Of Performance) vil i langt de fleste tilfælde være angivet ud fra den temperatur, hvor den givne varmepumpe er mest effektiv. Du kan derfor risikere, at COP-faktoren er udregnet i forhold til en temperatur, som ikke passer specielt godt med det vejr, som det danske klima typisk leverer. Derfor er COP-faktoren vigtig ikke at stirre sig blind på.

SCOP(Seasonal Coefficient Of Performance) er omvendt en lidt bedre måde at få et retvisende billede af en varmepumpes effektivitet. Den måles nemlig ikke kun ud fra én temperatur, men er beregnet som gennemsnit ud fra en række målinger henover året. Her vil den altså både være testet i de høje og lave temperaturer.

Skal du have den maksimale effektivitet ud af varmepumpen, er det utroligt vigtigt, at dit hus er ordentligt isoleret. Er det ikke det, vil noget af varmen suse ud gennem loft og vægge og på den måde gå til spilde.

Vil du have den bedste og mest effektive varmepumpe? Se vores test af varmepumper her.

Forskellige typer af varmepumper

Når du skal vælge varmepumpe, er det vigtigt at have styr på, præcis hvilken type varmepumpe man skal gå efter. Der findes nemlig overordnet set tre forskellige typer at vælge imellem, som hver især har nogle specielle funktionaliteter.

Skal varmepumpen kunne sørge for varmt brugsvand, skal den indsamle energi fra luft eller jord og hvad passer egentlig bedst til min bolig?

Hvis du er i overvejelser omkring køb af varmepumpe, er du nok allerede ganske langt i denne type overvejelser. Men hvis du mangler lidt info, kan du herunder finde lidt mere info om de forskellige varmepumpetyper; luft til luft, luft til vand og jordvarme (væske til vand). 

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpen er den billigste form for varmepumpe og er også den mest udbredte i Danmark pt. Luft til luft varmepumpen er et super godt valg til mindre boliger - f.eks. sommerhuse - eller som supplement til opvarmningen i større boliger. 

Luft til luft varmepumpen leverer varmen via en blæser, hvorfra varmen bliver distribueret direkte ud i det ønskede lokale, hvor det giver en god cirkulation og et godt indeklima. Modsat luft til vand varmepumper leverer luft til luft varmepumpen ikke varme til radiatorer, gulvvarme og brugsvand, hvorfor den vil have svært ved at opvarme større huse som eneste varmekilde.

Som tommelfingerregel siger man, at en luft til luft varmepumpe kan dække omkring 70% af dit varmeforbrug. Har du et sommerhus, som mangler billig og effektiv opvarmning, eller skal du have et supplement til opvarmningen af din primære bolig, er en luft til luft varmepumpe således et super godt valg.

Læs mere om luft til luft varmepumper

Luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumper er ‘storebroderen’ til luft til luft varmepumper, så at sige. På den tekniske del minder de om hinanden på udedelen, hvor de begge genbruger energien i luften omkring dit hus til opvarmningen af din bolig, men luft til vand varmepumpen kan lidt mere, hvorfor den også er en noget dyrere løsning.

Den er nemlig i stand til at genbruge varmen i udeluften omkring dit hus til at opvarme både din bolig og brugsvand. Med en luft til vand varmepumpe får du altså både varme i radiatoren, i din varmtvandsbeholder og i dit gulv, hvis du har gulvvarme. Det er altså en glimrende totalløsning til opvarmning af hjemmet.

Så hvis du på nuværende tidspunkt har en ældre varmekilde, f.eks. et gammelt olie- eller gasfyr, kan der altså være mange penge at spare ved at skifte til denne effektive og klimavenlige varmekilde.

Læs mere om luft til vand varmepumper

Jordvarmepumpe (væske til vand)

En jordvarmepumpe (også kaldet væske til vand) er en anden glimrende totalløsning, hvis man leder efter en varmekilde, der både kan opvarme boligen og brugsvand. Hvor luft til luft og luft til vand varmepumper udnytter energien fra den omkring-svævende luft til omdannelse af varme, udnytter jordvarmepumpen solens varme, der oplagres i jorden.

Det er altså en løsning, som kræver, at du har plads til en nedgravning af selve jordvarmepumpens slanger.

Derfor er en jordvarmepumpe også den dyreste af de tre typer, da installationen er mere besværlig og krævende. Til gengæld er det typisk også den mest effektive type varmepumpe.

Læs mere om jordvarme

Hvad koster en varmepumpe?

Prisen på en ny varmepumpe afhænger først og fremmest af, hvilken type varmepumpe du vælger, men afhænger selvfølgelig også af, hvilken størrelse og kvalitet den enkelte model har.

Her kan du se vores overslag på, hvor meget de forskellige typer af varmepumper koster. Uanset om du vælger en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller om du vælger en jordvarmepumpe, skal de alle installeres af en autoriseret installatør. Derfor er overslagspriserne også inkl. montering.

Hvis du selv researcher priser på nettet, skal du være opmærksom på, om prisen er inkl. eller ekskl. installation. Mange skilter nemlig med den ‘rene’ pris for varmepumpen og ikke for den samlede pris, det vil koste at købe den og få den monteret.

  • Luft til luft varmepumpe: 10.000-30.000 kr.

  • Luft til vand varmepumpe: 70.000-150.000 kr.

  • Jordvarmepumpe: 110.000-200.000 kr.

Læs mere om priserne på varmepumper her

Husk at du kan få tilskud til installation af varmepumper

Hvis du overvejer at installere en varmepumpe, skal du huske, at man hos Energistyrelsen kan søge om tilskud til denne installation. I 2023 var der nemlig sat 238 millioner kr. af til deres såkaldte varmepumpepulje.

Det betyder, at hvis du skal installere en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe (der er ikke tilskud til installation af luft til luft varmepumper) kan du altså få tilskud til dette.

  • Tilskud til luft til vand varmepumper er på 17.000 kr. 

  • Tilskud til jordvarmepumper er på 27.000 kr.

Når der bliver åbnet for tilskud, er det først-til-mølle, og i 2022 gik der nærmest ingen tid, før der var lukket for ansøgninger grundet den store efterspørgsel. Derfor kan det godt betale sig at tilmelde sig Energistyrelsens nyhedsmail, så man kan få besked om, hvornår puljen åbner for ansøgninger.

Det forventes, at der åbnes op for ansøgninger i andet kvartal af 2024.

Læs mere om tilskud til varmepumper

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Den eneste udgift til driften af en varmepumpe (udover service) er den strøm, som bruges. Men hvor meget koster en varmepumpe så i strøm? Ja, svaret på det spørgsmål er selvfølgelig helt essentielt, men også forskelligt fra type til type og model til model, men afhænger også af boligens størrelse og elprisen på det givne tidspunkt.

Videncentret Bolius har et priseksempel på opvarmningen af et gennemsnitligt dansk hus på 130 m2. Her ligger prisen på den årlige drift af varmepumpen i spændet 12.000-19.500 kr. afhængigt af typen, og hvorvidt man har gulvvarme.

Det placerer varmepumper som den billigste varmekilde udover fjernvarme.

Hvis du vil læse mere om, hvordan drifts-prisen på varmepumper placerer sig i forhold til andre varmekilder, har vi lavet en stor sammenligning af de billigste varmekilder i 2024.

Hvor meget kan jeg spare ved at skifte til en varmepumpe?

Hvis du overvejer at skifte til en varmepumpe, er du helt sikkert interesseret i at vide, hvor meget du kan spare. Dog kan det være svært at komme med et helt præcist svar på, hvor meget netop du kan spare. Det afhænger nemlig af en række faktorer.

Det afhænger bl.a. af dit nuværende varmeforbrug, og hvor stor din bolig er, men det afhænger selvfølgelig også af, hvilken løsning du har lige nu, og hvor gammel den er.

Som et eksempel kan det nævnes, at Energistyrelsen anslår, at et gennemsnitligt hus på 130 m2, der på nuværende tidspunkt bruger naturgas og har et forbrug på 18.100kWh/år, vil kunne spare 7.100 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe.

Hvis du vil undersøge, hvor meget netop du kan spare, kan du prøve Energistyrelsens beregner, hvor der ud fra info om din adresse gives et bud på, hvor meget du kan spare ved et skifte af varmekilde.

Læs mere om besparelse i forbindelse med skift til varmepumpe

Levetiden på varmepumper

Da prisen på varmepumper ikke er helt ubetydelig, er det selvfølgelig vigtigt, at de holder længe, så man får noget ud af sin investering. Heldigvis er varmepumper bl.a. kendetegnet ved, at de har en ganske lang levetid.

Levetiden afhænger dels af den enkelte models kvalitet, men levetiden afhænger også af, at du får valgt den rette varmepumpe til din bolig, da en varmepumpe, der ikke matcher boligen, vil arbejde på en uhensigtsmæssig facon og dermed forkorte levetiden.

Dette er vejledende intervaller til, hvor længe levetiden på en varmepumpe typisk er.

  • Luft til luft varmepumpe: 15-20 år

  • Luft til vand varmepumpe: 15-20 år

  • Jordvarmepumpe: 15-20 år (jordslangerne har en levetid på minimum 50 år, så skal din jordvarmepumpe udskiftes, kan disse altså genbruges)

Læs mere om levetiden på varmepumper

Rengøring og service

Det er vigtigt at tage sig godt af sin varmepumpe for at sikre en lang levetid. Det anbefales at foretage en helt almindelig rengøring hver anden uge. Husk, at i pollensæsonen er det nødvendigt at foretage rengøring hyppigere, da der er flere småpartikler i luften end normalt.

Før du begynder rengøring af varmepumpen, er det vigtigt, at du enten tager sikringen eller kontakten til varmepumpen ud.

Sådan foretager du rengøring af pumpen:

  • Tag stikkontakt eller sikringen ud.

  • Tag en blød og fugtig klud og tør pumpen.

  • Tag frontdækslet af.

  • Tag grovfilteret ud og vask det i lunkent vand, eller støvsug den forsigtig.

  • Eventuelt finfilter bør ombyttes ved service af pumpen.

  • Check, at udedelen er fri for snavs og rust.

  • Sæt sikringen tilbage og stikket i stikkontakten igen.

De fleste varmepumpe-produkter kommer med en indedel og en udedel. Begge dele har behov for at blive renset en gang imellem, og udedelen bør skærmes for blade, sne og andet, som kan samle sig og ødelægge funktionen.

Den enkle løsning er at anskaffe et varmepumpehus. Det er et lille hus, som placeres rundt om udedelen for at beskytte den. Et sådant hus kan også gøre facaden pænere, da du kan få varmepumpehuset i forskellige materialer og farver.

På den måde har du mulighed for at få den til at 'matche' dit huset bedre. Varmepumpehuse er praktiske, pæne, beskytter varmepumpen og kan dermed forlænge levetiden på din varmepumpe.

For at din varmepumpe skal fungere optimalt, er den helt afhængig af at få et jævnlig serviceeftersyn af en autoriseret forhandler. Varmepumpe-service bør foretages hvert andet eller tredje år.

Fordele og ulemper ved varmepumper

Der er selvfølgelig både en række fordele og ulemper ved varmepumper - dog med stor overvægt til fordelene, hvor det bæredygtige og økonomiske aspekt selvfølgelig spiller en stor rolle.

Herunder kan du se en oversigt over de forskellige fordele og ulemper ved varmepumper.

Fordele

  • Energieffektiv opvarmning der vil spare på varmeregningen, hvis du skifter fra gas, olie eller el

  • Billigste valg, hvis du ikke har adgang til fjernvarme

  • Bæredygtigt og miljøvenligt valg i forhold til naturgas og olie

  • Næsten ingen vedligehold udover årligt servicetjek

  • Mulighed for tilskud

  • Lang levetid og garanti

  • Fuldkommen CO2-neutral, når vores strøm kun produceres af vedvarende energikilder

Ulemper

  • Effektiviteten af varmepumpen er afhængig af, hvor velisoleret dit hus er

  • Skal du have jordvarme, skal du have et stort udeareal, som skal graves op

  • Udedelen for varmepumpen kan støje en smule, og man bør derfor være opmærksom på, hvor man placerer den.

  • Besparelsen man får gennem varmepumper, er afhængig af den gældende elpris, som er steget de seneste år. Det samme gør sig dog gældende for gas, olie og træ.

Er en varmepumpe det rette for mit hus?

Selvom der er mange fordele ved varmepumper, vil de ikke altid være det rette valg. Hvis du går og har tvivl om, hvorvidt en varmepumpe er det rette i din situation, kan du stille dig selv nedenstående spørgsmål:

  1. Har du tilslutningspligt til fjernvarme?

Hvis du bor i et område, hvor der er indlagt fjernvarme, vil du med stor sandsynlighed være underlagt tilslutningspligt. Da fjernvarme også er en miljøvenlig og billig løsning, giver det ikke mening at investere i en varmepumpe.

  1. Hvor velisoleret er mit hus?

Er dit hus ikke specielt velisoleret, vil du ikke få det maksimale ud af en varmepumpe. Vil du undersøge, hvor godt isoleret dit hus er, kan du kigge på dit nuværende varmeforbrug. Har du f.eks. et hus på 130 m2, bør dit varmeforbrug ikke ligge meget over 14.000 kWh, 1.770 m3 gas eller 1.950 liter olie.

  1. Er min have stor nok til jordvarme?

Ønsker du en jordvarmepumpe, er det vigtigt, at din have er stor nok. Som tommelfingerregel siger man, at du skal bruge cirka dobbelt så meget haveareal som boligareal. 

  1. Kan jeg få tilladelse?

Hvis du gerne vil have jordvarme, skal du have tilladelse fra kommunen. Dette skal selvfølgelig undersøges først.

Få en varmepumpe til den skarpeste pris

Hvis du har besluttet dig og gerne vil have en varmepumpe, kan vi hjælpe dig på vej til at finde en super skarp pris. For hvis du udfylder den simple formular her på siden, får du en række uforpligtende tilbud fra forskellige leverandører, så du kan sammenligne både pris og vilkår og se, hvem der leverer det bedste tilbud på varmepumper. Vores service er både gratis og uden forpligtelse for dig.

Når du indhenter tilbud gennem TjenesteTorvet, ved leverandørerne også, at de er i indbyrdes konkurrence om at vinde din gunst, hvorfor de som oftest finder deres allerbedste tilbud frem.

Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og modeller
Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

Artikler om varmepumpe

Vil du lære mere om varmepumper? Få mange nyttige tips og råd i vores artikler om emnet.